Wet verplicht asbest verwijderen in Nederland opnieuw uitgesteld. Wat is de status in 2024?

In dit artikel nemen we u mee in de recente ontwikkelingen rondom de asbestwetgeving in Nederland.

De asbestproblematiek in Nederland houdt de gemoederen al jaren bezig. De overheid wil af van de risico's die asbest met zich meebrengt, maar de invoering van verplichte wetgeving heeft meerdere malen vertraging opgelopen. Waar eerder werd gestreefd naar een verplichting om asbestdaken voor 2024 te verwijderen, blijkt deze wet in 2024 van de baan. De huidige plannen verschuiven de aandacht naar een nieuwe deadline: 2028. Maar wat betekent dit voor woningeigenaren en bedrijven?

Asbest wetgeving 2028: Nieuwe richtlijnen in het vooruitzicht

In juni 2019 besloot de Eerste Kamer om de wetgeving die een algeheel verbod op asbestdaken in 2024 moest afdwingen, af te keuren. Dit besluit kwam als gevolg van kritiek dat de eerder vastgestelde deadline te krap zou zijn, met name voor particulieren en bedrijven die onvoldoende tijd hadden om hun asbestdaken te verwijderen of te vervangen.

Met de afwijzing van het wetsvoorstel in 2019 kwam de vraag: Wanneer wordt asbest dan verboden? Hierop volgde een periode van onzekerheid over de definitieve regelgeving omtrent asbest. Inmiddels ligt er een nieuw voorstel op tafel dat streeft naar verplichte verwijdering van asbestdaken in 2028.

Wanneer wordt asbest verwijderen verplicht?

De huidige plannen wijzen erop dat er in 2028 definitieve wetgeving van kracht wordt die asbestdaken in Nederland verbiedt. Hoewel het exacte wetgevingskader nog verder uitgewerkt moet worden, zal dit betekenen dat alle eigenaren met asbesthoudende daken verplicht zullen worden om deze te verwijderen vóór deze datum.

Het is belangrijk om te vermelden dat het huidige asbestbeleid al voorschrijft dat er geen asbest mag worden verwijderd zonder professionele begeleiding. Dit komt omdat de verwijdering van asbest gevaarlijk kan zijn en deskundigheid vereist om blootstelling aan asbestvezels te minimaliseren.

Conclusie

De wetgeving rondom asbest in Nederland blijft een onderwerp van discussie. Met de verschuiving van de deadline naar 2028 is de asbestwetgeving 2024 van de baan, maar dat betekent niet dat de risico's van asbest minder urgent zijn. Het is van belang dat eigenaren van gebouwen met asbestdaken gebruik maken van de extra tijd om de verwijdering goed voor te bereiden. Asbest mag dan in 2024 nog niet verboden zijn, maar uiteindelijk zal het in 2028 verplicht verwijderd moeten worden. Het is dus verstandig om nu alvast stappen te ondernemen om tijd, kosten en gezondheidsrisico's beheersbaar te houden. Neem contact met ons op voor het verwijderen van uw asbest, we helpen u graag verder.

Gerelateerde nieuwsberichten

Wij staan in 2024 op deze beurzen! Komt u langs?

In dit artikel leest u op welke beurzen wij te vinden zijn in 2024, hoe u ons kunt bezoeken op deze beurzen én meer!

Bekijk nieuwbericht

Asbest verwijderen kosten

In dit artikel vertellen we u meer over de kosten van asbest verwijderen.

Bekijk nieuwbericht

Asbest verwijderen in Gelderland

Subsidie voor asbest verwijderen in Gelderland, adviezen en meer!

Bekijk nieuwbericht

Gerelateerde projecten

Renovatie monumentaal pand

Renovatie van een monumentale opslagloods bij een landbouwbedrijf te Lage Zwaluwe.

Bekijk project
Renovatie en zonnepanelen

Renovatie en zonnepanelen

Een prachtig renovatieproject bij een agrariër te Biddinghuizen! Van asbestsanering tot zonnepanelen montage: dit project heeft het allemaal.

Bekijk project
Asbestverwijdering, dakrenovatie en zonnepanelen

Asbestverwijdering, dakrenovatie en zonnepanelen

Bij Loonbedrijf van Eijck in Alphen was het tijd voor een totaalaanpak! Uitgevoerd door de vakmannen van HG.

Bekijk project