Hittestress bij (melk)vee en sandwichpanelen

Wij zijn de laatste jaren veel bezig met het saneren en renoveren van asbestdaken en de nieuwbouw van stallen. In de meeste gevallen maken wij hierbij gebruik van sandwichpanelen. Nu de zomers warmer worden, maar ook door de stijgende melkproductie, is hittestress bij melkvee vaak een probleem. Een geïsoleerd dak levert een grote bijdrage om dit te verminderen of zelfs te verhelpen.

Golfplaten of een geïsoleerd dak?

Naast sandwichpanelen maken wij ook gebruik van golfplaten. De keuze tussen deze producten wordt vooral bepaald door het gebruik van de betreffende schuur of het pand en het aanwezige budget. De investeringskosten van een nieuw dak zijn onder andere afhankelijk van de omvang van het dak, het type dak en eventuele opties zoals lichtnokken, lichtplaten, windveren, nokstukken, isolatie en coatings. Dankzij de Energie Investerings Aftrek (EIA) is het uiteindelijke prijsverschil tussen een geïsoleerd dak of een dak met golfplaten veel kleiner, wat de keuze voor sandwichpanelen een stuk aantrekkelijker maakt.

De voordelen van een geïsoleerd dak

Van veehouders, zowel in de intensieve veehouderij als rundveehouders, horen we vaak positieve geluiden over dakvervanging met een geïsoleerd dak, waaronder:

  1. De temperatuur is op warme dagen merkbaar lager en op koude dagen hoger. Dit zorgt voor bijvoorbeeld:
  • Minder hittestress onder de dieren en betere werkomstandigheden in de stal
  • Een hogere melk en/of vleesproductie en een verhoogd dierenwelzijn
  • Lagere ventilatie- en stookkosten
  1. De temperatuur in de stal is hoger in de winter, doordat de warmte beter blijft hangen. Dit levert niet alleen fijnere omstandigheden op voor mens en dier, maar zorgt er ook voor dat er voor rundvee minder onderhoudsvoer nodig is.
  2. Er is meer licht in de stal dankzij de (aan de onderzijde) witte panelen.
  3. Het gewicht per vierkante meter dakoppervlak is fors lager bij sandwichpanelen. Dit kan van belang zijn voor de eventuele plaatsing van zonnepanelen in combinatie met een bestaande constructie.

Direct en/of indirect brengen voorgaande effecten een financieel voordeel met zich mee, omdat gezondere dieren altijd meer geld opleveren. Daarnaast zijn er ook diverse stimuleringsmaatregelen van toepassing:

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Bedrijven kunnen gebruik maken van een investeringsaftrek bij de aanschaf van bedrijfsmiddelen. Zie voor meer informatie hierover de website van de belastingdienst.

Energie-investeringsaftrek

Wanneer investeringen worden gedaan die positief bijdragen aan het energieverbruik is in sommige gevallen de Energie-investeringsaftrek (EIA) mogelijk (zie hiervoor ons artikel over de Energie-investeringsaftrek).

Provinciale subsidie

In sommige provincies is er een subsidie beschikbaar voor investeringen in bedrijfsmiddelen die de energieprestaties van bedrijven verbeteren. Het isoleren van daken valt hier ook onder. Elk bedrijf kan hier één keer gebruik van maken.

Ons advies

Omdat iedere situatie en het doel waarvoor de schuur of het pand gebruikt wordt verschillend is, is er geen eenduidig antwoord op de vraag welk type dak u het beste kunt toepassen. Daarom raden wij u aan om contact op te nemen voor een advies op maat. Wij kunnen u helpen in het adviseren en realiseren van uw project, zodat u zo goedkoop mogelijk het best passende resultaat krijgt.

Neem vrijblijvend contact op!

Gerelateerde projecten

Linden Kampen

Voor Linden in Kampen heeft HG Montage de daken van de verschillende loodsen vervangen.

Bekijk project

Veehouder Netjes Kampen

Voor deze koeienstal in Kampen heeft HG Montage het dak gerenoveerd. HG Energiesystemen heeft deze vervolgens aan één kant voorzien van zonnepanelen.

Bekijk project

Jongman Hout & Ambacht Urk

Voor het bedrijfspand van Jongman, Hout & Ambacht, op Urk, heeft HG Montage de dak en gevelbeplating geleverd en gemonteerd. De combinatie met de, ook door ons ...

Bekijk project